Mange familier aner ikke, om de skal anskaffe en hund med eller uden stamtavle, når de i forvejen har besluttet at anskaffe en hund til familien. En hund bliver jo som et ekstra familiemedlem, så derfor vil man gerne sikre sig bedst muligt, at man får en sund hund, som familien kan have glæde af i mange år fremover.

 

Vælg hund med eller uden stamtavle

Generelt er dyr købt med en stamtavle væsentligt dyrere end dyr uden stamtavler, og det ser man især ved køb af hunde, så økonomien har naturligvis en stor betydning for beslutningen. I mange tilfælde kan man få en ligeså god hund uden stamtavle, men hvis økonomien ikke er så afgørende, og hvis man gerne vil have sikkerhed for hundens baggrund, så bør man vælge en hund med et stamtræ, næste gang man anskaffer sig en hund, og hvis man senere skiller sig af med hunden, så vil man jo ofte få startinvesteringen hjem igen.

Faktisk er det endda muligt at tjene gode penge på sin hund, hvis den vinder priser på udstillinger, eller hvis man avler på den, men så skal man kende en del til begreberne for blandingshunde og racehunde. Den største fordel ved at få en hund med stamtavle og stambog er, at man præcist kender til hundens helbred, og hvor godt hunden er undersøgt og vaccineret, og om der er sygdomme tilknyttet denne race.

Hvis man anskaffer sig en hund uden stamtavle, så kan den være indavlet, og man kender ikke dens gener godt nok til at erklære hunden fri for sygdomme og skavanker. Hvis man derfor ikke anskaffer sig hunden til avl eller til udstillingsformål, så kan en normal blandingshund være alle tiders kæledyr for hele familien.

 

Hundens stamtræ

Hvis man har fået fat i en racehund med en flot stamtavle, så kan man få vigtig viden om eventuelle avlsrestriktioner for de enkelte hunderacer, og man kan få rigtig meget hjælp og vejledning fra de stambogsførende klubbers rundt omkring i landet. De største og mest kendte stambogsførende klubber i Danmark er disse:

 

  • Dansk Kennel Klub (DKK)
  • Dansk Racehunde Union (DRU)
  • Danske Hundeejeres Landsforening (DHL)
  • Den Danske Hundeforening
  • Continental Kennel Club (C.K.C.)
  • Dansk Deutsche Kennel Club (DDKC)
  • Dansk Jagthunde Registrering (DJR)

 

Hunde med en stambog er især gode jagthunde, effektive politihunde, førerhunde eller velfungerende familiehunde, og med en stambog får man en reel anetavle, som er et dokument, der viser hundens stamtræ, så man derved kan følge med i avlen og få en klar fornemmelse af hvalpens fremtidige udvikling.

En stambog koster under 300 kr., men de større udgifter går til indsatsen for at finde gode avlsdyr, undersøge for arvelige sygdomme og lignende opgaver. Dansk Kennel Klub er den eneste officielle udsteder i Danmark af stambøger til hundeejere.