Før man udvælger et kæledyr til familien, så bør man først overveje alle konsekvenserne, som i mange tilfælde kræver både mange tusinde kr. årligt til foder mv. men også flere timer dagligt til pasning og pleje, da de fleste dyr kræver omsorg og selskab på samme måde som os mennesker. Her kommer der en række gode tips og forslag til at give kæledyr den rette pasning og pleje, uanset hvilke dyr der er tale om.

 

Fodring, rengøring og underholdning

I hverdagen er det vigtigst for dine kæledyr, at de har et sted at opholde sig, hvor de kan være sig selv og opretholde en vis form for privatliv, og til dette formål anvender vi normalt et passende bur eller en kurv til vores kæledyr.

Har man flere hunde kan man måske endda indrette en lille hundegård på samme måde som et hønsehus, hvor de kan rende frit indenfor hegnet, men det er også rart med blot et lille hundehus, hvor hunden kan slappe af i fred og ro med en lille godbid. Man bør mindst én gang dagligt give sine dyr rigeligt med frisk vand, så de ikke tørster, så det er især vigtigt i sommerperioden men generelt i hele året. Så skal man også give sine dyr et passende sundt foder i en tilpas mængde, der svarer til aktivitetsniveauet for dyret, så man bør søge oplysninger om denne race, så man bedre kender til dette dyrs specielle behov.

Man skal også sørge for dagligt at rengøre i buret eller kurven, så der ikke ligger ildelugtende efterladenskaber og lignende, men at der altid er rent og hyggeligt, så dit kæledyr trives til alle tider. Man får også selv mest gavn og udbytte af et aktivt kæledyr, og det får man ved at give det opmærksomhed, leg og gåture. De fleste anskaffer sig visse typer legetøj til deres kæledyr, så de har noget at lege med. Det er både sundt for dyrets fysik men også for dets hjerne, så det udviser mere intelligent leg, når man viser dyret opmærksomhed.

 

Sundhed og vaccinationer

Man får mest glæde af sine kæledyr, når man som før omtalt sørger for gode fysiske rammer til dem i form af ren bolig, et sundt foder samt passende stimulering med legetøj, gåture og leg, men der kræves desuden en ting mere, for at man kan have glæde af et sundt kæledyr i mange år fremover, og det er et dyr uden sygdomme.

De fleste dyr skal nemlig vaccineres, så de bliver immune overfor farlige sygdomme og smitte, der nemt kan angribe dyr uden vaccinationer. Samtidigt er det også en billigere løsning med en vaccination, da medicin og dyrlægeregninger i modsat vil overstige udgifterne til vaccinationen, og det er jo heller ikke sjovt for dig eller dine kæledyr, hvis de hele tiden er syge og uoplagte, så man i værste fald kun have glæde af selskabet i en kort periode. Man bør som regel opsøge en dyrlæge, så man får styr på de nødvendige vaccinationer til netop dit kæledyr, men man kan forinden søge oplysninger på internettet, så man er bedre forberedt og kan klare mest muligt selv.

Man skal også sørge for at pleje dyrets pels med en børste, så dyret altid har en sund og skinnende pels, og en mat pels med muligt hårtab er ofte et tegn på sygdom, så dette bør man altid være opmærksom på.