Giv din hund en dejlig sommer uden hedeslag og flåtbid
Sommeren er skøn, men den er også forbundet med udfordringer for dig og din hund. Der er nemlig nogle forhold, du skal være opmærksom på, hvis du vil passe godt på din hund, så I begge kan gå en dejlig sommer i møde.
Få her gode råd til, hvordan du bedst giver din hund en dejlig bekymringsfri sommer.
Skovture kan trække ubudne gæster med hjem
Forår og sommer byder på dejlige gåture i smukke skovområder med din hund. Men det er også særligt i disse områder og på denne årstid, at flåterne for alvor dukker frem. Derfor bør du være klar med et flåtmiddel, hvis uheldet er ude.
Flåterne opholder sig særligt i skovplanter og højt græs, og derfor er din hund særlig i fare for at få en flåt på sig, når den snuser og går på eventyr blandt naturens mange dufte. Flåten kan faktisk ikke se, men den registrerer bevægelser, og når du eller hunden kommer forbi, dumper den ned på den varme krop og vandrer typisk rundt for at finde det perfekte sted at bide sig fast for at suge blod.
Det er derfor en god idé, at du tjekker dig selv og din hund får flåter, når I kommer fra jeres gåtur. Flåterne kan nemlig bære på bakterier, som kan være farlige for både mennesker og hunde. Det er særligt Borrelia-bakterien, der i værste tilfælde kan give muskelsmerter og lammelser. Det er langt fra alle flåter, der bærer sygdommen. Men opdager du en flåt på din hund, gælder det om at få den af hurtigst muligt. Jo længere tid den sidder, desto større er chancen for, at den kan overføre sygdommen.
Hvis du derfor tjekker din hunds pels hurtigt efter gåturen, kan du være heldig, at flåten ikke har bidt sig fast endnu, og så er den let at børste af pelsen. Har den bidt sig fast, kræver det altså hurtig behandling med et middel eller en pincet, der er specielt designet til formålet.
Med pincetten tager du fat om flåten så tæt mod huden som muligt og trækker lige op. Efterfølgende vasker du med sæbe eller et desinficerende middel. Hvis din hund ændrer adfærd og vakler eller virker træt, bør du opsøge din dyrlæge, så han eller hun kan undersøge bidområdet nærmere.
Undgå hedeslag i sommervarmen
Flåter er ikke bare den eneste fare for din hund i forårs- og sommermånederne – det samme er varmen. Du skal huske på, at din hund har en varm pels på. Forestil dig, hvordan det må føles at gå med en pels på de varmeste sommerdage.
Du skal derfor sørge for, at din hund får masser af væske, når det er varmt udenfor. Men hvordan ved du, om den trænger til vand? Når tungen begynder at hænge langt ud af halsen, og åndedrættet bliver hurtigere og mere besværet, er det tid til at give din hund masser af vand. Sørg generelt for, at din hund hele tiden har mulighed for at drikke vand fra et trug i sommermånederne.
Sidder din hund for længe i en varm bil, er der forhøjet risiko for, at den kan få et hedeslag. Og det er potentielt en livstruende tilstand. Mange tænker, at det er tilstrækkeligt at sætte bilen i skygge og med vinduerne let på klem, så der kan trænge frisk luft ind i bilen, mens de løber ærinder. Det er bare ikke nok. Temperaturen i en bil stiger lynhurtigt og kan på ingen tid blive faretruende høj for hunden. Du bør derfor undgå at lade din hund sidde i en varm bil, selv i kortere tid.
Hunden kan ikke på samme måde regulere kropsvarmen gennem sved, som vi mennesker kan. Der sidder nemlig kun få svedkirtler i trædepuderne. En god måde at nedkøle din hund på er derfor jævnligt at sørge for at køle poterne i køligt (ikke iskoldt) vand. På den måde kan du sammen med væskeindtaget undgå, at din hund udsættes for et livstruende hedeslag.
Comments are closed.